Bioterroryzm żywieniowy 04-TZR-TPR-BTZ-SD2
Wykłady:
Zagadnienia wprowadzające: bioterroryzm - definicja, historia. Terroryzm żywnościowy jako forma ataku bioterrorystycznego. Cele i efekty terroryzmu żywnościowego. Czynniki biologiczne jako potencjalne środki służące do celowego skażenia artykułów spożywczych (wirusy, bakterie, pasożyty). Zagrożenia płynące ze skażenia żywności i wody. Schemat postępowania w przypadku zagrożenia bioterroryzmem. Podstawy koncepcji obrony żywności. Przeciwdziałanie i zapobieganie atakom bioterrorystycznym. Zakaz stosowania broni biologicznej w prawie międzynarodowym. Agrobioterroryzm.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student ma wiedzę dotyczącą składu chemicznego żywności, skażeń żywności, zwłaszcza pochodzenia roślinnego i związanych z nimi zagrożeń. Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą substancji szkodliwych w żywności pochodzenia roślinnego i ich wpływu na zdrowie człowieka. Potrafi efektywnie korzystać z dostępnych źródeł informacji odnoszących się do technologii żywności i żywienia człowieka oraz towarzyszącym im zagrożeń. Ocenia wpływ prawidłowego sposobu żywienia na podniesienie jakości życia. Ma świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Dzwolak W. 2009, Terroryzm żywnościowy – wytyczne WHO. Przemysł Spożywczy; 63:51-54.
2. Dzwolak W. 2009, Terroryzm żywnościowy – czynniki zagrożenia. Przemysł Spożywczy; 63:43-45.
3. Chomiczewski K., Kocik J., Szkoda M.T. 2002, Bioterroryzm. Zasady postępowania lekarskiego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
Literatura uzupełniająca:
1. Dzwolak W., 2014, Plan obrony żywności –aspekty praktyczne. Problemy Jakości; 46, 12, 28-33.
2. Bartoszcze M. 2003, Metody wykrywania zagrożeń bronią biologiczną. Przegląd Epidemiologiczny; 57: 369-376.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: