Dietetyka 04-TZR-TPR-DIET-SD2
Wykłady:
Wprowadzenie do dietetyki (dietetyka jako dziedzina interdyscyplinarna, klasyfikacja diet, poradnictwo dietetyczne – uregulowania prawne). Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych. Żywienie w nadwadze i otyłości. Żywienie w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Żywienie w cukrzycy oraz zespole metabolicznym. Żywienie w wybranych dysfunkcjach i schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek, chorobach nowotworowych, osteoporozie. Etiologia schorzeń na tle żywieniowym. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe.
Ćwiczenia:
Przeprowadzenie wywiadu żywieniowego z pacjentem. Układanie diet z uwzględnieniem wskazań żywieniowych dla wybranego schorzenia (choroby układu sercowo-naczyniowego, nadwaga, otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca oraz inne wybrane choroby) oraz potrzeb indywidualnych chorego. Poznanie oprogramowania komputerowego stosowanego w poradnictwie dietetycznym.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2016/17Z: |
Efekty kształcenia
Student dysponuje wiedzą dotycząca zaleceń żywieniowych w schorzeniach dietozależnych i innych wymagających specjalnego żywienia. Zna terminologię związana z żywieniem człowieka chorego oraz zasady funkcjonowania poradnictwa dietetycznego. Potrafi ułożyć dietę dla konkretnego przypadku chorobowego kierując się odpowiednimi wymaganiami żywieniowymi. Potrafi przeprowadzić z pacjentem wywiad żywieniowy stanowiący podstawę do dalszych działań w ramach poradnictwa dietetycznego. Ma świadomość znaczenia wykonywanych działań w ramach poradnictwa dietetycznego oraz czuje potrzebę ciągłego dokształcania się w zakresie żywienia człowieka chorego.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Ciborowska, H., Rudnicka, A., 2004. Dietetyka. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa.
2. Hasik, J., Hryniewiecki, L., Grzymisławski, M., 1999. Dietetyka. Wyd. Lekarskie.
3. Gawęcki, J. & Roszkowski, W., 2009. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN Warszawa PZWL, Warszawa.
Literatura uzupełniająca:
1. Bujko, J., 2006. Podstawy dietetyki. Wydawnictwo SGGW Warszawa.
2. Ziemlański Ś., 2008. Normy żywienia człowieka. PZWL.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: