Mało znane warzywa i rośliny sadownicze w żywieniu człowieka 04-TZR-TPR-MZWRS-SD3
Wykłady:
Wybrane gatunki mało znanych roślin jadalnych, ich występowanie w warunkach naturalnych, historia pochodzenia. Budowa morfologiczna i charakterystyka plonu. Skład chemiczny i wartość odżywcza. Możliwości uprawy w kontekście wymagań siedliskowych. Odmiany zalecane do uprawy w warunkach klimatycznych Polski. Metody pozyskiwania materiału rozmnożeniowego, uprawy, zbioru, przechowywania oraz możliwości i metody przetwarzania. Wykorzystanie w żywieniu, przetwórstwie, medycynie i kosmetyce.
Ćwiczenia:
Charakterystyka poszczególnych grup mniej znanych roślin jadalnych pod względem właściwości sensorycznych, odżywczych i użytkowych. Ocena sensoryczna jakości plonów wybranych mniej znanych warzyw i roślin sadowniczych. Metody pobierania próbek do analizy. Przygotowywanie próbek oraz analiza składu chemicznego pod kątem właściwości żywieniowych i prozdrowotnych. Propozycje zastosowania - projektowanie potraw oraz przetworów z wykorzystaniem mniej znanych roślin jadalnych.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2016/17L: | W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2018/19L: | W cyklu 2020/21L: | W cyklu 2017/18L: | W cyklu 2019/20L: |
Efekty kształcenia
Po zakończeniu przedmiotu student posiada pogłębioną wiedzę na temat składników odżywczych i prozdrowotnych w owocach i warzywach, potrafi wyjaśnić ich znaczenie w żywieniu. Rozpoznaje i charakteryzuje gatunki mniej znanych roślin jadalnych, atrakcyjne jako potencjalne źródło surowców w żywieniu człowieka i w przetwórstwie, zna ich wartość biologiczną i odżywczą oraz możliwości zastosowania. Po zakończeniu przedmiotu student potrafi w prawidłowy sposób ocenić jakość konsumpcyjną i technologiczną surowców i produktów otrzymanych z mniej znanych roślin jadalnych. Potrafi prawidłowo ocenić właściwości sensoryczne plonów mniej znanych warzyw i roślin sadowniczych oraz zaproponować nowe, oryginalne sposoby ich wykorzystania w żywieniu i przetwórstwie. Student potrafi stosować właściwą argumentację na rzecz wprowadzania do żywienia i przetwórstwa mniej znanych, interesujących ze względu na walory smakowe i odżywcze roślin sadowniczych i warzywnych.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Kawecki Z., Łojko R., Pilarek B. Mało znane rośliny sadownicze. Wydawnictwo UWM Olsztyn, wydanie II 2007.
2. Durau B. Uprawa mało znanych roślin warzywnych. Wydawnictwa Uczelniane UTP Bydgoszcz 2013.
3. Gapiński M. (red.) Warzywa mało znane i zapomniane. PWRiL Warszawa 1993.
Literatura uzupełniająca:
Czasopisma - Sad Nowoczesny – Hortpress Warszawa – miesięcznik, Hasło Ogrodnicze – Plantpress Kraków – miesięcznik, Owoce Warzywa Kwiaty – Hortpress Warszawa – dwutygodnik, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny – SITP Spoż. – miesięcznik, Żywność Nauka Technologia Jakość - Wydawnictwo Naukowe PTTŻ – dwumiesięcznik.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: