Seminarium magisterskie 04-TZR-TPR-SM-SD2
SEMESTR I:
1. Wprowadzenie do seminarium magisterskiego: postanowienia ogólne oraz zasady przeprowadzania zajęć.
2. Zasady przygotowania pracy dyplomowej magisterskiej, cz. I: planowanie pracy oraz hipoteza badawcza, struktura pracy, zasady redagowania pracy – aspekty językowe i wydawnicze, przygotowanie tabel, rysunków i grafik.
3. Zasady przygotowania pracy dyplomowej magisterskiej, cz. II: zasady formułowania pracy dyplomowej, cytowanie literatury w tekście, sposób cytowania literatury z różnych źródeł w spisie literatury, omówienie części pracy dyplomowej I: spisu treści, wstępu i przeglądu literatury.
4. Zasady przygotowania pracy dyplomowej magisterskiej, cz. III: omówienie części pracy dyplomowej II: wyniki, dyskusja, podsumowanie, wnioski, spis literatury, załączniki, oświadczenia.
SEMESTR II:
1. Omówienie przykładów prac dyplomowych magisterskich: przykłady prac z zakresu technologii żywności, zagadnienia dotyczące plagiatów i praw autorskich, cytowanie prac.
2. Omówienie przedstawionych przez studentów zagadnień pod kątem przygotowania pracy dyplomowej oraz pierwsze etapy przygotowania pracy: prezentacje studentów: cel pracy, robocza hipoteza badawcza, przygotowanie literatury, plan realizacji pracy.
SEMESTR III:
1. Wprowadzenie do seminarium magisterskiego: postanowienia ogólne oraz zasady przeprowadzania zajęć, przedstawienie planu realizacji pracy dyplomowej w semestrze zimowym (punkty kontrolne, terminy).
2. Prezentacje studentów dotyczące realizacji pracy dyplomowej - prezentacja układu pracy, przeglądu literatury, uzyskanych wyników oraz stanu zaawansowania pracy, szczegółowe rozwiązania problemów postawionych w pracy, dyskusja przedstawionej tematyki pracy z aktywnym udziałem studentów.
3. Podsumowanie seminarium, kryteria oceny pracy dyplomowej, najczęściej popełniane błędy.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: |
Efekty kształcenia
Student zna zasady prowadzenia doświadczeń w zakresie technologii żywności i żywienia. Ma wiedzę dotyczącą poprawnego formułowania problemu badawczego, metod jego rozwiązania oraz sposobu opracowania wyników. Potrafi samodzielnie wybrać model doświadczenia. Potrafi zredagować tekst z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka pochodzącej z różnych źródeł uwzględniając aspekty przyczynowo-skutkowe danego zjawiska lub stanu rzeczy. Rozumie potrzebę systematycznej aktualizacji wiedzy w zakresie żywienia człowieka, przetwórstwa żywności pochodzenia roślinnego i metodologii badań zapewniających kontrolę bezpieczeństwa żywności. Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości i poradnictwo żywieniowe.
Literatura
Literatura podstawowa:
Czermiński A., Dendura K., Nogalski B. (1996): Jak pisać pracę dyplomową. WSAiB w Gdyni, 47 s.
Starecki T. (2007): Praca dyplomowa – jak realizować, jak pisać i dlaczego.
http://www.ise.pw.edu.pl/impuls/Dyplom.pdf
Literatura uzupełniająca:
Literatura fachowa z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, w tym: książki, czasopisma, instrukcje technologiczne, analizy rynku spożywczego, akty prawne i inne.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: