Towaroznawstwo napojów alkoholowych i bezalkoholowych 04-TZR-TPR-TNAB-SD1
Wykłady:
Towaroznawstwo z elementami technologii soków, nektarów, napojów, wód mineralnych, źródlanych i stołowych, kawy, herbaty, napojów energetycznych i funkcjonalnych, miodów pitnych, cydru- klasyfikacja, wady i choroby oraz przyczyny ich powstawania, sposoby przechowywania i dystrybucji. Napoje regionalne.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2020/21L: | W cyklu 2017/18L: |
Efekty kształcenia
Po zakończeniu przedmiotu student potrafi scharakteryzować i definiować napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz ocenić ich jakość i wartość odżywczą. Umie scharakteryzować podstawowe zasady produkcji i potrafi wskazać wpływ różnych procesów na jakość i bezpieczeństwo napojów podczas ich przechowywania i dystrybucji .Student umie określić i zna przyczyny powstawania wad i chorób napojów. Zdaje sobie sprawę z wpływu spożywania grup napojów na zdrowie człowieka. Zna napoje regionalne. Po zakończeniu przedmiotu student potrafi dokonać oceny jakościowej napojów, charakteryzując w sposób pewny i systematyczny cechy składowe jakości badanego towaru (pożądane jak i niepożądane). Student zna klasyfikację napojów oraz potrafi ocenić ich jakość oraz wartość żywieniową w zależności stosowanych metod przetwarzania i utrwalania. Student jest świadomy wpływu wielu czynników kształtujących jakość produktu i jest przygotowany do dalszego pogłębiania wiedzy w zakresie produkcji napojów. Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję napojów alkoholowych i bezalkoholowych wysokiej jakości.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., 2010. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii / red. nauk.; aut.: Wydawnictwo SGGW.
2. Flaczyk E. red. 2011. Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego.
3. Czarniecka- Skubina E. (red.), 2010. Towaroznawstwo spożywcze : praca zbiorowa Wydawnictwo Format-AB.
Literatura uzupełniająca:
1. Cichoń Z. red. et.al., 2009. Towaroznawstwo żywności : podstawowe metody analityczne. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 2009.
2. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, Wyd. Czas. Tech. Sigma-Not, od 1978-2015.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: