Produkcja i przetwórstwo grzybów jadalnych 04-TZR-UIPGJ-SP2
Wykłady:
1. Wstęp (historia, statystyka i ekonomika uprawy oraz unormowania prawne);
2. Biologia grzybów oraz hodowla i produkcja grzybni;
3. Wymagania siedliskowe pieczarki i boczniaka oraz właściwości fizyczne, chemiczne i biologia podłoża i okryw;
4. Produkcja podłoży;
5. Uprawa pieczarki – technika uprawy, ochrony i zbioru oraz jej wpływ na wydajność i jakość plonu;
6. Uprawa boczniaka - technika uprawy, ochrony i zbioru oraz jej wpływ na wydajność i jakość plonu;
7. Metody uprawy innych grzybów jadalnych (pierścieniak, twardziak shii-take i inne);
8. Grzyby jadalne, ich wartość i walory żywieniowe i zdrowotne;
9. Przetwórstwo grzybów;
10. Aspekty środowiskowe uprawy grzybów. Ekonomika wybranych technologii. Marketing.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Gapiński M., Woźniak W. 1999. Pieczarka. Technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL Poznań;
2. Gapiński M., Woźniak W., Ziombra M. 2001. Boczniak. Technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL Poznań;
3. Sakson N. 2008. Produkcja pieczarki na podłożu fazy III. PWRiL Poznań.
Literatura uzupełniająca:
1. Pieczarka. Biuletyn Producenta pieczarek. Kwartalnik. HORTPRESS Sp. Z o.o. Warszawa
2. Inne źródła krajowe i zagraniczne w tym informacje dostępne w Internecie.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: