Dietetyka 04-ZIF-DIET-SP4
Wykłady:
Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie. Normy żywienia i tabele zbiorcze norm. Zasady planowania i monitorowania sposobu żywienia ludzi chorych. Choroby dietozależne. Zalecenia i standardy postępowania dietetycznego w otyłości, miażdżycy, cukrzycy, niedokrwistości, osteoporozie, nadciśnieniu, nowotworach, chorobie wrzodowej i refluksowej, ostrych i przewlekłych chorobach wątroby oraz chorobach pęcherzyka żółciowego.
Ćwiczenia:
Ocena stanu i sposobu odżywienia. Ustalanie zapotrzebowania na energię osób chorych. Wykorzystanie programów komputerowych w komponowaniu jadłospisów dietetycznych oraz konstruowaniu racji pokarmowych dla wybranych stanów chorobowych. Układanie kwestionariusza wywiadu pacjenta.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2018/19L: | W cyklu 2022/23L: | W cyklu 2020/21L: | W cyklu 2019/20L: | W cyklu 2024/25L: |
Efekty kształcenia
Student zna zasady racjonalnego żywienia uwzględniające prewencję chorób dietozależnych. Zna ogólne zasady żywienia człowieka oraz ma podstawową wiedzę z zakresu dietetyki. Posiada umiejętność pozyskiwania wiedzy z zakresu dietetyki z różnych źródeł, ich oceny i krytycznej analizy oraz stosuje technologie informatyczne w komponowaniu jadłospisów dietetycznych. Umie analizować rolę i znaczenie leków roślinnych, suplementów diety, żywności funkcjonalnej, zasad racjonalnego żywienia oraz higieny dla zdrowia człowieka, ciągłego dokształcania i doskonalenia w zakresie zielarstwa i fitoterapii oraz krytycznej oceny posiadanej wiedzy w zakresie dietetyki
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Bujko J., 2015. Podstawy dietetyki. Wyd. SGGW Warszawa, ss. 237.
2. Ciborowska, H., Rudnicka, A. (2009): Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, s. 670.
3. Chojnacki J., Chojnacki, C., Payne, A., Barker H. M., 2013. Dietetyka i żywienie kliniczne. Elsevier Urban & Partner, cop. 2013. s. 323.
Literatura uzupełniająca:
1.Grzymisławski M., Gawęcki J. (2010): Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa.
2.Peckenpaugh N.J. (2010): Podstawy żywienia i dietoterapia. Red. Wydania I polskiego Gajewska D. Elsevier Urban & Partner, Wroclaw.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: