Podstawy żywienia człowieka 04-ZIF-PZC-SP3
Wykłady:
Bilans energii - podstawa i całkowita przemiana materii; przemiany energetyczne w organizmie człowieka Rola podstawowych składników odżywczych w ustroju człowieka, ich zapotrzebowanie dla organizmu i dostarczanie w żywności oraz skutki ich niedoboru i nadmiaru. Prewencja żywieniowa i dietoterapia w wybranych chorobach cywilizacyjnych dietozależnych: otyłości, cukrzycy, chorobach układu sercowo-naczyniowego. Gospodarka wodna organizmu – równowaga kwasowo-zasadowa, bilans wody w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru wody, równowaga kwasowo - zasadowa (kwasica, zasadowica, produkty kwasowo- i zasadotwórcze). Zalecenia żywieniowe dla wybranych grup ludności i ich charakterystyka (żywienie osób w wieku podeszłym, dzieci przedszkolnych, kobiet w ciąży).
Ćwiczenia:
Składniki mineralne w diecie: obliczanie zawartości składników mineralnych w diecie, procentowego pokrycia normy spożycia składników mineralnych. Witaminy w diecie: obliczanie zawartości witamin w diecie, procentowego pokrycia normy spożycia witamin, określanie udziału produktu w diecie jako źródła witamin. Wartość odżywcza białek: obliczanie zawartości aminokwasów egzogennych w diecie, udziału białka zwierzęcego w spożyciu białka ogółem oraz udziału białek w spożyciu energii (%). Wartość odżywcza węglowodanów: obliczanie wielkości spożycia włókna pokarmowego oraz sacharozy w diecie, określanie udziału węglowodanów w spożyciu energii. Wartość odżywcza tłuszczów: obliczanie ilości cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych w diecie, ocena wartości odżywczej spożywanych tłuszczów (stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do kwasów tłuszczowych wielonienasyconych), szacowanie udziału tłuszczów w spożyciu energii. Ocena sposobu żywienia: film instruktarzowy o przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego (IŻŻ Warszawa), zastosowanie metod jakościowych oraz ilościowych w ocenie sposobu żywienia. Ocena stanu odżywienia - metody oceny stanu odżywienia, film instruktarzowy o przeprowadzeniu pomiarów antropometrycznych (IŻŻ Warszawa), obliczanie wskaźnika BMI, wskaźnika Rohrera, obliczanie należnej masy ciała wg Puttona.. Układanie jadłospisów wg zasad żywienia podstawowego (racjonalnego) dla wybranych grup docelowych.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student zna podstawy prawidłowego żywienia człowieka z uwzględnieniem składników pokarmowych istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada wiedzę dotycząca etiologii i dietoterapii podstawowych chorób cywilizacyjnych dietozależnych. Potrafi określić stan odżywienia i scharakteryzować sposób żywienia przykładowej osoby. Potrafi ocenić i skorygować jadłospis eliminując złe nawyki żywieniowe i błędy w sposobie żywienia (podstawy doradztwa żywieniowego). Komponuje wybrane jadłospisy stosowane w żywieniu człowieka zdrowego i chorego. Rozumie zależność pomiędzy jakością żywienia a stanem zdrowia i jakością życia. Rola i znaczenie edukacji w zakresie dieto-prewencji są dla niego w pełni zrozumiałe.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Gawęcki, J. - Mossor-Pietraszewska, T., 2008. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN
2. Gawęcki, J. & Hryniewiecki, L. (2006): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN
3. Bujko, J. (2008): Podstawy dietetyki. Wyd.SGGW
Literatura uzupełniająca:
1. Keller J.S., 2000.Podstawy fizjologii żywienia człowieka. SGGW.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: