Technologie przetwórstwa zielarskiego 04-ZIF-TPZ-SP4
Wykłady:
Wstępne przygotowanie surowców roślinnych (sortowanie, rozdrabnianie, suszenie, fermentacja). Tłoczenie (wyciskanie). Ługowanie. Ekstrakcja wielokrotna (perkolacja). Reperkolacja. Ekstrakcja olejami. Ekstrakcja w warunkach nadkrytycznych. Ekstrakcja SFME (bez rozpuszczalnika). Ekstrakcja ASE (przyspieszona rozpuszczalnikiem). Metoda enfleuvage. Maceracja. Fitolizacja. Sucha destylacja. Destylacja z parą wodną. Hydrodestylacja. Destylacja pod zmniejszonym ciśnieniem. Destylacja cienkowarstwowa. Destylacja molekularna. Destylacja UAHD. Zatężanie. Ekstrakcja barwników naturalnych z materiału roślinnego.
Ćwiczenia laboratoryjne:
Ługowanie. Ekstrakcja wielokrotna (perkolacja). Reperkolacja. Fitolizacja. Maceracja. Sucha destylacja. Destylacja z parą wodną. Hydrodestylacja. Zatężanie ekstraktu. Tłoczenie (wyciskanie). Ekstrakcja barwników naturalnych z materiału roślinnego. Chromatograficzny rozdział barwników naturalnych.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student zna technologie produkcji zielarskiej, metody suszenia i przechowywania surowców zielarskich oraz podstawowe technologie uzyskiwania roślinnych substancji aktywnych. Zna aparaturę laboratoryjną służącą do izolacji wtórnych metabolitów roślinnych o znaczeniu leczniczym i kosmetycznym. Posiada umiejętność optymalizowania technologii produkcji i przetwarzania roślin zielarskich oraz technologii uzyskiwania roślinnych substancji czynnych. Potrafi dobrać odpowiednie metody i narzędzia analityczne pozwalające na identyfikację, izolację, modyfikację substancji czynnych. Jest gotów do ciągłego dokształcania się w zakresie metod technologii izolacji substancji czynnych.
Literatura
Literatura podstawowa:
Bandrowski J., Troniewski L., 1996. Destylacja i rektyfikacja. W. Politechniki Śląskiej, Gliwice.
Kramkowski R., 1997. Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław.
Warych J., 1998. Aparatura chemiczna i procesowa. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
Filczak-Guzik A., Nowak I., 2013. Technologia wytwarzania perfum i olejków eterycznych, Wydawnictwo Cursiva, Kostrzyn.
Literatura uzupełniająca:
Kacprzak K., Gawrońska K., 2009. Chemia kosmetyczna. Ćwiczenia laboratoryjne. Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań.
Dzierzbicka K., Witt D., 2000. Chemia organicznych związków naturalnych. Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej, Gdańsk.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: