Towaroznawstwo zielarskie 04-ZIF-TZ-SP4
Wykłady:
Właściwości użytkowe i zakres zastosowań surowców zielarskich. Surowce otrzymywane z roślin niższych. Surowce zielarskie podziemne – korzenie, kłącza, bulwy i cebule. Kora jako surowiec zielarski. Surowce zielarskie – liść i ziele. Surowce zielarskie – kwiaty, kwiatostany, nasiona i owoce. Surowce skrobiowe, olejowe i tłuszcze zwierzęce. Pozostałe surowce – woski, gumy, soki. Pojęcie jakości surowca zielarskiego i zasady jej oceny. Typy zanieczyszczeń surowców zielarskich.
Ćwiczenia:
Identyfikacja surowców zielarskich. Ocena organoleptyczna surowców i przetworów zielarskich. Wymagania jakościowe względem poszczególnych surowców, w tym poziom substancji czynnych i zanieczyszczeń.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2018/19L: | W cyklu 2022/23L: | W cyklu 2020/21L: | W cyklu 2019/20L: | W cyklu 2024/25L: |
Efekty kształcenia
Sudent zna lecznicze surowce roślinne, ich substancje czynne i właściwości farmakologiczne. Zna wymagania jakościowe stawiane surowcom zielarskim
Potrafi identyfikować surowce zielarskie po cechach makroskopowych i posługiwać się prawidłową nomenklaturą w zakresie towaroznawstwa zielarskiego.
Potrafi dokonywać oceny jakości surowca zielarskiego. Ma świadomość znaczenia prawidłowej identyfikacji surowców leczniczych i konieczności pogłębiana wiedzy w tym zakresie.
Literatura
Literatura podstawowa:
Walewski W. 1985. Towaroznawstwo zielarskie. PZWL.
Kohlmunzer S. 2007. Farmakognozja. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
Literatura uzupełniająca:
Drygas A., Śniegocki L. 1971. Towaroznawstwo zielarskie i środków leczniczych. PWSZ.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: