Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem 04-ZIF-ZRL-OZP-SP5
Wykłady:
Pojęcie przedsiębiorstwa, przedsiębiorcy, działalności gospodarczej. Otoczenie rynkowe firmy (mikro i makrootoczenie). Planowanie i podejmowania decyzji. Organizacja i organizowanie w przedsiębiorstwie. Motywowanie i system motywacyjny i instrumenty sprawnego motywowania. Kontrola w przedsiębiorstwie. Struktura majątku i kapitałów przedsiębiorstwa. Gospodarka finansowa przedsiębiorstwa. Cele, misja, wizja i strategia przedsiębiorstwa. Zarządzanie projektami. Cykl życia przedsiębiorstwa. Sytuacja kryzysowa w przedsiębiorstwie. Zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie (ZZL). Zarządzanie marketingiem. Zarządzanie jakością w firmie.
Ćwiczenia:
Organizacja, zdolności organizacyjne i zachowanie człowieka w organizacji. Studium przypadku – cykl działania zorganizowanego. Tworzenie struktur organizacyjnych. Organizacja formalna i nieformalna. Style kierowania w praktyce. Studium przypadku - rozwiązywanie problemów organizacyjnych w nowoczesnym przedsiębiorstwie. Zarządzanie przez cele a zarządzanie przez zadania. Bilans przedsiębiorstwa, zdarzenia gospodarcze zmieniające bilans, analiza bilansu. Analiza kosztów w zarządzaniu przedsiębiorstwem.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2023/24Z: | W cyklu 2019/20Z: |
Efekty kształcenia
Sudent zna podstawowe zasady organizacyjne, ekonomiczne i prawne działalności gospodarczej oraz marketingu leków ziołowych i suplementów diety. Zna prawne aspekty prowadzenia sklepów zielarsko-medycznych.Posiada umiejętność zorganizowania działalności gospodarczej oraz podejmowania prawidłowych decyzji związanych z warunkami prowadzenia działalności gospodarczej, posiada umiejętność dokumentowania procesów gospodarczych w odniesieniu do suplementów diety i produktów zielarskich. Jest gotowy do ciągłego dokształcania się i doskonalenia w zakresie zielarstwa i fitoterapii, a w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu do zasięgnięcia opinii ekspertów. Jest gotowy do współpracy w zespole wielodyscyplinarnym, w celu zapewnienia bezpieczeństwa i opieki klienta sklepu zielarsko-medycznego.
Literatura
Literatura podstawowa:
Czermiński A., 2001. Organizacja i zarządzanie, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
Koźmiński A.K., Piotrowski W., 2007. Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa.
Musiałkiewicz J., 2013. Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej, Wydawnictwo Ekonomik.
Literatura uzupełniająca:
Griffin R.W., 2010. Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa.
Żurek J. (red.), 2007. Przedsiębiorstwo. Zasady działania, funkcjonowanie i rozwój, Fundacja Rozwoju UG, Gdańsk.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: