Suplementy diety i żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego 04-ZIF-ZRL-SDZF-SP5
Wykłady:
Definicje dotyczące suplementów diety, żywności funkcjonalnej i wygodne. Podział suplementów diety ze względu na skład i przeznaczenie. Cele suplementacji, grupy odbiorców, przepisy prawne związane ze znakowaniem i reklamą suplementów diety. Zasady zgłaszania suplementów diety. Stosowanie surowców zielarskich w suplementach diety. Bezpieczeństwo stosowania składników roślinnych. Znajomość monografii, publikacji i list ułatwiających podjęcie decyzji producenta o zastosowaniu składnika roślinnego. Rola i znaczenie Kompendium botanicznego EFSA. Ustalanie dziennej porcji suplementu diety. Definiowanie żywności funkcjonalnej, historia i rynek żywności funkcjonalnej. Wartość odżywcza, przydatność dietetyczna, główne składniki czynne.
Ćwiczenia:
Analiza rynku suplementów diety:
- witaminowo-mineralnych,
- probiotyków i prebiotyków,
- omega 3,
- ziołowych o działaniu wspierającym odporność, uspokajającym, wspierającym prawidłowa masę ciała, wspierającym prawidłowy wzrok, funkcjonowanie stawów, układ sercowo-naczyniowy, układ pokarmowy, włosy, skórę i paznokcie, zmniejszające ryzyko osteoperozy,
- suplementy dla sportowców,
Projekt suplementu diety, etykieta suplementu diety.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2023/24Z: | W cyklu 2021/22Z: |
Efekty kształcenia
Wiedza:
Studiujący zna zakres stosowania i cele suplementacji diety. Zna podział suplementów diety ze względu na skład i przeznaczenie oraz wskazuje zagrożenia płynące z nieracjonalnej suplementacji diety. Zna właściwości odżywcze i funkcjonalne składników suplementów diety. Zna definicję i cele stosowania żywności funkcjonalnej.
Umiejętności:
Student potrafi wskazać suplementy diety i funkcjonalne składniki żywności o uzasadnionym zastosowaniu dla niektórych grup ludności, stosowane w profilaktyce oraz wspieraniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. Potrafi dokonać zgłoszenie suplementu diety zgodnie z aktualnym prawem. Ma umiejętność projektowania składu suplementu diety z zastosowaniem surowców zielarskich.
Kompetencje społeczne:
Student ma świadomość konieczności współpracy w zespole wielodyscyplinarnym, w celu zapewnienia bezpieczeństwa i opieki klienta sklepu zielarsko-medycznego.
Literatura
Literatura podstawowa:
Świderski F. (red.) Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, 1999. WNT, Warszawa.
Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., 2008. Normy żywienia człowieka, Warszawa.
Sznitowska M., Jambor J. 2022. Technologia produktów roślinnych. Leki, suplementy diety, kosmetyki. Wydawnictwo Medpharm.
Literatura uzupełniająca:
Pałasz M., Petzke E., Atlas witamin. Warszawa 2018, Wydawnictwo SBM Sp. z o.o.
Moyad M. Przewodnik po świecie suplementów. Łódź 2016. Wydawnictwo Galaktyka Sp. z o.o.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: