Suplementy diety i żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego 04-ZIF-ZRL-SDZF-SP6
Wykłady:
Definicje dotyczące żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, żywności modyfikowanej genetycznie, żywności funkcjonalnej, wygodnej i suplementów diety. Cele suplementacji, grupy odbiorców, przepisy prawne związane ze znakowaniem i reklamą suplementów diety. Zasady rejestracji suplementów diety. Stosowanie roślin leczniczych w suplementach diety. Przykłady suplementów diety. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, ich podział i funkcje, ustawodawstwo. Żywność genetycznie modyfikowana. Definiowanie żywności funkcjonalnej, historia i rynek żywności funkcjonalnej. Charakterystyka grup żywności pochodzenia roślinnego – produkty zbożowe, oleje roślinne, warzywa, owoce, przyprawy ziołowe, herbaty. Wartość odżywcza, przydatność dietetyczna, główne składniki czynne.
Ćwiczenia:
1. Zawartość zw. fenolowych w wybranych herbatach
2. Potencjał antyoksydacyjny wybranych przypraw ziołowych
3. Oznaczanie zawartości witaminy C i ß-karotenu w wybranych warzywach i owocach
4. Zawartość związków fenolowych i antocyjanów w wybranych produktach spożywczych
5. Analiza zw. czynnych w owocach jagodowych
Projekt oświadczenia zdrowotnego. Projekt opakowania suplementu diety. Projekt nowego produktu wraz z klasyfikacją do odpowiedniego typu żywności.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student zna zakres stosowania i cele suplementacji diety. Zna właściwości odżywcze i prozdrowotne produktów zbożowych, warzyw, owoców i olei roślinnych. Zna definicję i funkcje żywności funkcjonalnej, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, żywności modyfikowanej genetycznie. Potrafi wskazać produkty spożywcze pochodzenia roślinnego o uzasadnionym zastosowaniu w dietach leczniczych i profilaktyce. Posługuje się aktualnym ustwodawstwem w zakresie różnych typów żywności. Posługuje się wybranymi metodami ilościowej analizy związków o charakterze prozdrowotnym pochodzenia roślinnego. Ma świadomość konieczności współpracy w zespole wielodyscyplinarnym, w celu zapewnienia bezpieczeństwa i opieki klienta sklepu zielarsko-medycznego.
Literatura
Literatura podstawowa:
ŚwiderskiF. (red.) Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT, Warszawa 1999.
Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, Warszawa 2008.
Gertig H., Przysławski J., 2006, Bromatologia, Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo lekarskie PZWL.
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (DZ. U. Nr 171, poz. 1225).
Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 6 lutego 2014 roku w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: