Chów bydła 06-RO-PPZCB-NP5
Treści kształcenia:
Użytkowanie mleczne i mięsne bydła, żywienie krów, genetyczne i środowiskowe możliwości modyfikowania jakości mleka, reprodukcja stada bydła, ocena użytkowości rozpłodowej krów mlecznych.
Wykłady:
Gospodarcze znaczenie bydła, charakterystyka krajowych i zagranicznych ras bydła, wzrost i rozwój a późniejsza użytkowość bydła, zachowanie bydła, użytkowanie mięsne bydła i możliwości modyfikowania jakości mięsa, praca hodowlana w stadzie bydła, ekonomika produkcji bydlęcej, choroby metaboliczne.
Ćwiczenia:
Systemy utrzymania i pomieszczenia dla bydła, systemy odchowu cieląt i metody wychowu młodzieży, systemy doju i higiena mleka, ocena pokroju bydła mlecznego, znakowanie bydła, ocena kondycji krów w poszczególnych okresach cyklu produkcyjnego, pielęgnacja bydła.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2024/25Z: | W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2023/24Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Hodowla i użytkowanie bydła, pr. zb. pod red. Z. Litwińczuka i T. Szulca, PWRiL, Warszawa, 2005.
2. Hodowla bydła, pr. zb. pod red. A. Kaczmarka, Wyd. AR w Poznaniu, 2005.
3. Hodowla i użytkowanie bydła, pr. zb. pod red. H. Grodzkiego, Wyd. SGGW Warszawa, 2002.
Literatura uzupełniająca:
1. Czasopisma popularno-naukowe: Hoduj z głową. Bydło, Hodowca bydła, Przegląd hodowlany, Bydło.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: