Produkcja zwierzęca - Chów trzody chlewnej 06-RO-PZCTC-SP5
Wykłady:
Cechy gospodarcze świń, pochodzenie świń, pierwsze rasy szlachetne, rasy świń hodowane w Polsce, przydatność poszczególnych ras do krzyżowania towarowego, podstawy tuczu.
Ćwiczenia:
Rozród świń, wychów prosiąt, żywienie macior, sporządzanie dawek pokarmowych, podział tuczów, charakterystyka tuczu mięsnego, sporządzanie dawek pokarmowych dla tuczników, organizacja produkcji w fermach wielkotowarowych, projekt fermy przemysłowej.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2024/25Z: | W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2023/24Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Hodowla i użytkowanie świń - praca zbiorowa pod red. B. Grudniewskiej, Wyd. ART Olsztyn, 1994, 1998;
2. Żywienie trzody chlewnej - B. Grudniewska, Wyd. ART, Olsztyn 1998
Literatura uzupełniająca:
1. Trzoda Chlewna – miesięcznik,
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: