Surowce zwierzęce i ich pozyskiwanie 06-TZR-SZIP-SP1
Wykłady:
Zwierzęta gospodarskie jako źródło surowców biologicznych. Obrót zwierząt rzeźnych i postępowanie przedubojowe. Zasadnicze i uboczne artykuły poubojowe, wydajność rzeźna. Charakterystyka i właściwości tkanki mięśniowej oraz tłuszczowej. Skóra zwierząt rzeźnych. Mleko – skład chemiczny i właściwości odżywcze. Ryby, jaja, miód i produkty pszczele – charakterystyka, ocena i wykorzystanie.
Ćwiczenia:
Wykorzystanie surowców zwierzęcych w racjonalnym żywieniu człowieka. Zasady skupu trzody chlewnej, bydła, owiec i koni. Ocena przyżyciowa i poubojowa zwierząt rzeźnych. Technika uboju zwierząt i badania sanitarno-weterynaryjne mięsa. Ocena i klasyfikacja tusz zwierząt rzeźnych. Ocena jakości i wady mięsa. Mleko surowe – pozyskiwanie i ocena jakości. Drób – ubój, ocena i zagospodarowanie
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Litwińczuk A., Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M: Surowce zwierzęce ocena i wykorzystanie, PWRiL Warszawa 2004 r.,
2. Kortz J., Skrypt AR: Ocena surowców rzeźnych –Szczecin 2001 r.,
3. Jurczak M. E: Mleko - produkcja, badanie, przerób, SGGW Warszawa 1999 r.,
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: