Technologie produktów mięsnych 06-TZR-TPR-TPM-SP5
Wykłady:
Surowce podstawowe i pomocnicze dla przetwórstwa mięsnego, opakowanie mięsa i produktów mięsnych, metody utrwalania mięsa, zarys technologii poszczególnych faz produkcji wędlin, produkcja wędlin podrobowych i produktów blokowych, produkcja konserw, produkcja mięsa mielonego i mięsa z odmięśniania kości.
Ćwiczenia:
Rozbiór tusz zwierzęcych, mikrostruktura tkanki mięśniowej, właściwości technologiczne mięsa, wady jakości mięsa, produkcja wędlin, ocena jakości wędlin, produkcja żelatyny i kolagenu spożywczego.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa
1. Technologia przetwórstwa mięsa – Olszewski A., WNT Warszawa 2002
2. Technologia przetwórstwa mięsa w pytaniach i odpowiedziach, Olszewski A., WNT Warszawa 2008
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: